Задушено телешко на бавен огън
Телешко задушено със зеленчуци и розмарин.
Необходими продукти:
- 1 парче телешко месо около 1,5 кг
- 700 г пресни дребни картофки
- 500 г пресни малки моркови
- 12-15 глави арпаджик
- сол и пипер
- 1 с.л. царевично брашно (фино)
- 2 с.л. вода
- 2 с.л. сос уорчестър
- 3-4 клонки розмарин
- клонки кимион, ако разполагате
Начин на приготвяне:
1. Картофките и морковите измийте добре, арпаджика обелете и измийте. Морковите прекършете през средата на 2 части. Изберете си подходящ съд за печене с капак или възможност за увиване във фолио. Може да е земен гювеч, тенджера с огнеупорни дръжки или тава. Важното е капакът или покривалото да пасват много добре. Изсипете на дъното зеленчуците.
2. Месото обтрийте със сол и пипер много добре, защото подправките от него ще послужат и за овкусяване на зеленчуците. Положете го отгоре върху тях.
3. Смесете царевичното брашно и водата и излейте сместа около месото. Самата мръвка залейте със соса уорчестър. Затворете идеално съда и го пъхнете да се пече на възможно най-силния огън на фурната за 5 часа.
4. Открехнете капака или фолиото, за да почине 2-3 минути мръвката. През това време наредете върху нея клонките розмарин и кимиона, ако имате. Захлупете отново и печете още 1 час.
5. Готовото месо е изключитело крехко и разпадливо. Можете да го накъсате дори и за плънка на сандвичи. Зеленчуците пък са изключително вкусни. Ястието си плаче за компанията на чаша вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ