Телешки филенца в доматен сос със зеленчуци
Телешки хапки в доматен сос с моркови, лук и чесън.
Необходими продукти:
- 1 кг телешко месо без кост и жили
- 2 с.л. олио
- 150 г лук
- 4 скилидки чесън
- 150 г моркови
- 1 ч.л. кориандър - сушен
- 1 ч.л. сладък пипер
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 2 дафинови листа
- 2 с.л. доматен концентрат
- 800 мл вряла вода
- 2 с.л. брашно
- 40 г масло
- 1 стрък пресен лук
- листата на 6 стръка магданоз
- картофено пюре или бял ориз за гарнитура по желание
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на филенца - тънки и дълги. Лука и морковите нарежете на много малки кубчета.
2. Сгорещете на силен огън олиото в голям тиган и изсипете в него телешкото. Бъркайте и гответе 5 минути докато се запечата от всички страни. След това намалете огъня на умерен.
2. Добавете лука, гответе 2-3 минути, след това и морковите и пак гответе 2-3 минути като бъркате.
3. Овкусете с намачкания чесън, кориандъра, сол и двата вида пипер. Добавете дафиновите листа и доматения концентрат и размешайте хубаво.
4. Налейте 600 мл от врялата вода и разбъркайте. Щом заври похлупете, намалете огъня на умерен към слаб и оставете под капак да се готви за 1 час.
5. Малко преди да изтече това време изсипете брашното в тиган или касерола с незалепващо покритие и подгрейте. Бъркайте, за да не загори. Щом цветът му се промени в леко златист, добавете маслото и бъркайте докато се разтопи. След това налейте 200 мл вряла вода и разбъракйте.
6. Получения гладък сос без бучки изсипете в тигана при телешкото след час къкрене. Разбъркайте добре и оставете да покъкри още 5-6 минути.
7. През това време наситнете лука и магданоза. Добавете в готовото ястие, разбъркайте и махнете от котлона. Преди поднасяне можете да поръсите с листенца пресен магданоз. Сервирайте по желание с картофено пюре или бял ориз - ще попият идеално сосчето.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ