Телешки кебап с вино и гъби
Телешки хапки във винен сос с гъби и зеленчуци.
Тази вкусна народна рецепта, разновидност на винения кебап, но не по френски, а по-скоро по нашенски, получихме от фейсбук приятел - Георги Георгиев. Авторът сподели, че залага на домашното си каберне, направено в Брестовица, за да постигне един наистина изтъчнен вкус и приятна ароматност на гозбата. Как ухае кухня, в която се готвят мръвки във винен сос с гъби, ще разбере само онзи, който дръзне да си направи манджичката. А колко е уютна трапезата, на която се сервира такава семейна вечеря, имате шанс да узнаете, ако последвате рецептата на Георги и неговата съпруга:
Необходими продукти:
- 800-900 г крехко телешко месце
- 2 големи глави лук
- 2 моркова
- 500 г пресни гъби (с манатарки става по-вкусно, но може да използвате и печурки)
- 4 с.л. растителна мазнина (олио или зехтин)
- 1 ч.ч. (200 мл) червено вино (Каберне)
- 2 с.л. бяло брашно
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2-3 дафинови листа
- сол и черен пипер на вкус
- щипка лют пипер или наситнено люто чушле по желание
- мащерка на вкус
- пресен магданоз за поръсване
Начин на прготвяне:
1. Почистете хубаво месото и го нарежете на средно големи хапки, като отстраните жилите, ако се появят големи такива.
2. Нарежете лука и морковите на тънки шайби, а гъбите – на полумесеци. Ако използвате люто чушле – нарежете го на дребни колелца.
3. В тенджера сгорещете 2 с.л. растителна мазнина и запържете в нея мръвките съвсем закратко, колкото да се запечатат. Така коричката им няма да остане разкашкана, а вътрешността ще бъде много крехка в края на готвенето.
4. В същата тенджера сипете останалите 2 с.л. олио или зехтин и пуснете лука. Щом започне да придобива прозрачност, морковите, а щом и те започнат да се запържват, вкарайте в ястието гъбите и чушлето, гответе няколко минути, като разбърквате периодично и щом гъбите отделят вода, върнете месото в манджата.
5. Налейте вода, колкото да покрие продуктите, пуснете дафиновите листа, разбъркайте добре и оставете да покъкри на умерен огън под капак за 40-тина минути.
6. Разбийте брашното с доматеното пюре така, че да няма бучки. После внимателно го прибавете на части в тенджерата и бъркайте докато сосът се сгъсти. Сипете виното и добавете подправки на вкус. Захлупете отново с капака и оставете да се готви докато месото се развари напълно.
7. Сервирайте ястието поръсено с наситнен пресен магданоз и хапвайте докато е топличко. Връзва се идеално с картофена гарнитура – пържени или варени картофи или картофено пюре. Задължително иска вкусен хляб за топкане на винения сос и сезонна салата за профирност. А чашата вино, с която да пожелаете приятен апетит на близките, е въпрос на личен избор.
Екипът на kulinarno.bg благодари на Георги Георгиев за апетитната рецепта!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ