Телешка яхния с грах и картофи
Зимно ястие с телешко на бавен огън в гъст доматен сос с картофи, грах, лук, моркови и целина.
Необходими продукти:
- 700 г телешко месо
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 стебло целина (селъри)
- 2 моркова
- 500 г картофи
- 300 мл домати в доматен сос от консерва
- 2 с.л. сос уорчестър (ако имате)
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 1.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 800 мл вода
- 200 г грах - замразен или от консерва
- 2 с.л. брашно (най-добре царевично нишесте, но може и обикновено бяло) + 50 мл студена вода
- магданоз за поръсване при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на парчета колкото голяма хапка. Морковите нарежете на едро, лука - на кубчета, целината на полумесеци с дебелина 0,5 см., картофите - на парчета колкото 1/2 от парчето на мръвката, чесъна наситнете.
2. Сложете тенджера на котлона, пуснете на умерен към слаб огън и след като се позагрее, добавете месото. Поръсете чесъна, бъркайте и гответе 4-5 минути. Може да позалепне, но отстъргвайте.
3. Добавете лука, целината, морковите и картофите. Залейте с доматите и соса уорчестър, ако слагате, бъркайте до кипване и овкусете със сол, пипер и захар за регулиране на киселинността. Размешайте и залейте с водата. Добре е да бъде топла. Разбъркайте пак, сложете капак, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да се готви 3 часа.
4. Добавете грахта и оставете да къкри 10 минути.
5. Разбъркайте царевичното нишесте или брашното със студената вода и налейте на тънка струйка при непрестанно мешане в съда. Сложете капака и оставете още 10 минути.
6. Поръсете с листа пресен магданоз и махнете от огъня. Сервирайте топло с хляб за топкане по желание и още магданоз за украса, ако ви харесва.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ