Телешка супа с ориз и доматен сос
Супа от телешко с ориз и домати.
Необходими продукти:
- 500-600 г телешко месо
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 250 г ориз
- 1,5 л вода
- 2 дафинови листа
- 6 зърна бахар
- 10 зърна черен пипер
- 1 консерва или буркан смлени белени домати (доматен сос)
- сол и пипер на вкус
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Месото нарежете на мръвки. Сгорещете 2 с.л. олио в тенджера и запържете в него телешкото колкото да се запечата. След това налейте водата и оставете да кипне. През това време в марля увийте дафиновите листа, зърната черен пипер и бахар и пуснете марлята в тенджерата. Нарежете единия морков на 3 парчета през ширината, а едната глава лук - на червъртини. Добавете ги в супата. Оставете да се вари за поне 1 час.
2. През това време можете да си наравите запръжката. Моркова нарежете на тресчици, полумесеци или каквото друго харесвате. Лука наситнете. Сгорещете другите 2 с.л. олио в тиган и запържете лука. Щом започне да позлатява, добавете и моркова. Гответе още 3-4 минути и след това залейте с доматите. Оставете да покъкри 10-тина минути и леко да се редуцира.
3. След около час от кипването на месото извадете марлята и парчетата лук и моркови. Добавете ориза, като предварително го измиете. След това изсипете и запръжката от тигана. Гответе до готовност на ориза. Преди да махнете от огъня овкусете със сол и пипер.
4. По желание поднесете със заквасена сметана, листенца пресен магданоз или крутони.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ