Телешка супа с картофи и крутони
Супа с телешко месо и зеленчуци, поднесена с препечен хляб.
Необходими продукти:
- 500 г телешко месо
- 2 големи глави лук
- 2 моркова
- 5 картофа
- 1,5 литра вода
- 5 с.л. растителна мазнина за готвене
- 2 дафинови листа
- 8 зърна бахар
- 10 зърна черен пипер
- сол и пипер на вкус
За крутоните (по желание):
- 6 филии хляб (можете да използвате и стар хляб)
- 4 с.л. зехтин
- сол и пипер на вкус
- сминдух или къри на прах по желание
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на хапчици. Сгорещете 1 с.л. растителна мазнина в тенджера и изсипете въте мръвките. Гответе докато се запечатат от вскички страни. След това налейте водата и оставете да ври. Добавете бахара, черния пипер на зърна, дафиновите листа, единия морков и едната глава лук, нарязани на едро. Варете докато месото се разври хубаво. Ще отнеме около 1:20 часа.
2. През това време обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги накиснете във вода, за да не се съсухрят. Другата глава лук и другия морков наситнете.
3. Направете си и крутоните, ако искате да има такива. Нарежете хляба на кубчета, прехвърлете в тава, покапете със зехтина, овкусете със сол и пипер и сминдух или къри по желание. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 10-12 минути, докато хлебчетата придобият златист загар.
4. Свареното телешко прецедете. Върнете бульона в тенджерата и изсипете в него картофите. Оставете да кипнат. Месото заделете настрани да се охлади, а моркова лука и подправките - изхвърлете. Те са свършили своята работа. Когато месото се охлади, го накъсайте на още по-малки парченца и върнете в супата.
5. Докато чакате мръвките да се охладят, направете запръжката като сгорещите останалата растителна мазнина в тиган и запържите в нея лука. Щом започне да позлатва, добавете и моркова и гответе докато морковените кубчета хванат загар. След това темперирайте с черпак от бульона и изсипете запръжката в супата.
6. Добавете и месото и гответе докато картофите се разварят. На финала подправете със сол и пипер на вкус.
7. Поднесете супата с крутоните, като ги сложите в нея непосредствено преди сервиране или ги сервирате в отделна купичка. По желание можете да поръсите с нарязани листенца пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ