Грузинска супа харчо с телешко и ориз
Телешка супа с ориз и шафран по грузински.
Необходими продукти:
- 500 г телешко месо
- 2,5 л вода
- 2 с.л. олио
- около 170 г лук (две средни глави)
- 6 скилидки чесън
- стеблата на връзка магданоз
- 100 мл доматен концентрат (ако имате аджика паста, добавете и 2 с.л. от нея - в оригиналната рецепта се използва именно тя)
- 1 стебло целина (селъри)
- 1/3 ч.л. шафран (ако имате)
- 1 ч.л. сух кориандър
- сол на вкус
- 3 дафинови листа
- 100 г ориз
- още 4 скилидки чесън
- листата на връзката магданоз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на хапки и го прехвърлете в тенджера. Залейте с водата, кипнете и отпенете. Захлупете с капак и оставете да се готви за 1:30 часа на умерен огън.
2. Лука наситнете, а 6-те скилидки чесън минете през преса или намачкайте. Наситнете много добре дръжките на магданоза и целината.
3. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука на умерен огън за 3-4 минути. Добавете чесъна и гответе още 2 минути при периодично бъркане. Добавете след това дръжките магданоз и целината. Листата си запазете за по-късно. Мешайте една минута, след това прибавете доматения концентрат и аджика паста, ако имате. Гответе още 3-4 минути и махнете от котлона.
4. Измийте ориза добре под течаща вода. Прибавете го на 1:20 минути от варнето на месото. След 10 минути изсипете в тенджерата и запръжката, добавете дафиновите листа, сол, шафран и сух кориандър. Оставете да се готви още 10 минути като леко засилите котлона.
5. Добавете в супата 4 намачкани или минати през преса скилидки чесън и наситнените листата на магданоза. Махнете от котлона и оставете под капак още 5-6 минути. След това можете да сервирате.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ