Сьомга с картофено пюре с уасаби
Азиатска салата с мед и горчица.
Необходими продукти:
За сьомгата със сос:
- 4 порции сьомга филе
- 1/4 c. неосолено масло
- 1 1/2 ч.л. пресен лимонов сок
- 1 с.л. фино нарязан магданоз
- 1/8 ч.л. сол
- 1 ч.л. сос Уорчестършир
- 1 с.л. пълномаслена сметана за разбиване
- 4 листа нори
- подправка мащерка/кориандър
- сол и пипер
- шепа фъстъци/бадеми или орехи (за сотиране)
- брашно
- 4 скариди (по желание за украса)
За картофеното пюре с уасаби:
- 700 г картофи, обелени и нарязани на четвъртинки по дължина
- 1/2 ч.л. сол
- 4 с.л. пълномаслена сметана
- 2 с.л. масло
- 1 с.л. мляко
- сол и пипер
- уасаби на прах
За азиатската салата с мед и горчица за гарнитура:
- зелена салата
- домати
- 5 с.л. средно гъст мед
- 3 с.л. дижонска горчица (без зрънца)
- 2 с.л. оризов винен оцет
- 2 с.л. лимон
- захар на вкус
Начин на приготвяне:
На сьомгата:
1. Подсушете филетата сьомга и втрийте малко сол, подправки и брашно (тънък слой) от двете страни.
2. Разтопете неосоленото масло в тенджерка на слаб огън.
3. Сложете сьомгата и пържете докато покафенее леко.
4. Прибавете подправките. Увийте сьомгата с нори и я сотирайте известно време.
5. Извадете от съда.
На соса:
1. Натрошете фъстъците/орехите/бадемите. Разтопете маслото в тенджерка с дебели стени на слаб огън. Прибавете и скаридите. Изпържете до готовност, извадете и оставете да престои.
2. Загрейте маслото докато покафенее леко и придобие аромат на ядки. Разклащайте тигана от време на време, за да не изгори.
3. Прибавете лимоновия сок и разбъркайте.
4. Поръсете с нарязан магданоз и сол; разбъркайте.
На картофеното пюре с уасаби:
1. Сложете картофите в тенджерка. Прибавете 1/2 ч.л. сол. Прибавете вода, колкото да покрие картофите. Оставете да кипне и варете покрити 15-20 мин. или докато омекнат.
2. Загрейте сметаната и разтопете маслото заедно или в микровълновата фурна, или в тиган на котлона.
3. Отцедете картофите. Сложете горещите картофи в купа.
4. Прибавете сметаната и разтопеното масло. С прибор за намачкване на картофи направете пюре и сложете желаното количество уасаби на прах.
5. Бъркайте хубаво докато прибавяте млякото, така че да се получи желаната гъстота. Овкусете със сол и пипер на вкус.
На азиатската салата с мед и горчица за гарнитура:
1. Смесете меда, дижонската горчица, оцета и захарта в купа и разбийте докато се получи гладка смес. Използвайте като дресинг за зелената салата.
2. Подредете всичко в чиния, като сложите 2 парчета сьомга върху картофеното пюре, а отстрани украсите с азиатската салата. Поръсете със сосовете и с магданоз. Прибавете лимон от едната страна и скарида в средата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ