Регистрация

Суши със саке

Суши със саке
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3042

Ориз със сьомга и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 350 г сьомга филе
  • 2 краставици
  • 2,5 ч.ч. късозърнест японски ориз
  • 50 мл саке
  • 5 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • сусамови семена
  • вода

Начин на приготвяне:

1. Сварете ориз със саке и вода. Ако използвате тенджера за варене на ориз, може да сложите 2.5 ч.ч. измит и подсушен ориз във вода, след това напълнете още 2 ч.ч. вода и добавете 50 мл саке. Оставете да се охлади 20 мин. преди да извадите от тенджерата.

2. Осолете сьомгата и оставете за една нощ в хладилника (може и само за 20 мин.). Измийте солта и увийте рибата във фолио. Ако филето е дебело, направете няколко разреза. Печете 10 мин. на 180ºС.

3. Обелете и почистете от семената 2 краставици и ги нарежете на много тънки филийки. Осолете щедро и разбъркайте, така че да отстраните възможно най-много течност. Оставете да престоят 20 мин. и ги измийте. Отцедете излишната вода на ръка.

4. Разтворете 2 с.л. захар и 1/2 ч.л. сол в 5 с.л. оризов оцет (може и в микровълновата фурна за 30 сек.).

5. Сложете ориза в купа и полейте със соса. Разбъркайте хубаво, така че оризът да поеме добре.

6. Натрошете сьомгата върху ориза и добавете краставиците. Разбъркайте отново, докато продуктите се разпределят равномерно.

7. Поръсете със семена сусам и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта