Суши със саке
Ориз със сьомга и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 350 г сьомга филе
- 2 краставици
- 2,5 ч.ч. късозърнест японски ориз
- 50 мл саке
- 5 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- сусамови семена
- вода
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориз със саке и вода. Ако използвате тенджера за варене на ориз, може да сложите 2.5 ч.ч. измит и подсушен ориз във вода, след това напълнете още 2 ч.ч. вода и добавете 50 мл саке. Оставете да се охлади 20 мин. преди да извадите от тенджерата.
2. Осолете сьомгата и оставете за една нощ в хладилника (може и само за 20 мин.). Измийте солта и увийте рибата във фолио. Ако филето е дебело, направете няколко разреза. Печете 10 мин. на 180ºС.
3. Обелете и почистете от семената 2 краставици и ги нарежете на много тънки филийки. Осолете щедро и разбъркайте, така че да отстраните възможно най-много течност. Оставете да престоят 20 мин. и ги измийте. Отцедете излишната вода на ръка.
4. Разтворете 2 с.л. захар и 1/2 ч.л. сол в 5 с.л. оризов оцет (може и в микровълновата фурна за 30 сек.).
5. Сложете ориза в купа и полейте със соса. Разбъркайте хубаво, така че оризът да поеме добре.
6. Натрошете сьомгата върху ориза и добавете краставиците. Разбъркайте отново, докато продуктите се разпределят равномерно.
7. Поръсете със семена сусам и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ