Инари-зуши и тамагояки
Предизвикателство за майсторите на японската кухня.
Необходими продукти:
- 270 мл ориз за суши
- 270 мл вода
- фурикаке - подправка за овкусяване на ориза (по избор)
- 3 с.л. оцет
- 1,5 с.л. захар
- щипка сол
- 6 абура-аге (пържени тофу торбички)
- 1 чаша бульон даши
- 2,5 с.л. захар
- 2 с.л. мирин
- 2 с.л. соев сос
- 4 разбити яйца
- 3 с.л. бульон даши
- 2 с.л. захар
- сушено нори, нарязано на ленти
- 1/2 обелен и нарязан на жулиени дайкон
- 1 с.л. бонито флейкс (рибни пръчици)
- 2 с.л. лек соев сос
Начин на приготвяне:
1. Накиснете ориза, отцедете и отново накиснете за 30 мин.
2. Отцедете ориза, сложете в тенджерата с вода и гответе на висока температура докато заври, намалете огъня и оставете да ври около 20 мин. или докато се изпари водата.
3. Изключете котлона и оставете покрито с капак около 15 мин.
4. Бланширайте тофу торбичките във вряща вода, за да премахнете излишното олио. Отцедете и изсушете с кухненска кърпа. Срежете наполовина.
5. Загрейте дашито, захарта, мирина и соевия сос, смесете добре и оставете да заврят. Намалете огъня и добавете абура-агето, сложете капака и оставете да ври докато се абсорбира почти всичката течност.
6. Охладете абура-агето.
7. Сложете в ориза фурикакето и подправките (захарта и солта, разтворени в оцета) и разбъркайте хубаво.
8. С мокри ръце оформете ориза и го поставете в тофу торбичките, притиснете леко и сгънете краищата им, за да се затворят.
9. Смесете яйцата, дашито и захарта.
10. Сипете малко олио в тиган, загрейте и налейте част от яйцата, като ги разпределите по цялата повърхност, пържете до полуготовност, навийте на една страна, пак сипете яйце и повторете процедурата докато свършат яйцата.
11. Оформете тамагояките с бамбукова подложка за завиване на суши.
12. Нарежете на парчета с дебелина 2 см, вържете с лентите нори.
13. Пригответе салата от дайкон, подредете жулиениете в купи за сервиране, като поръсите отгоре бонито флейкс и соев сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ