Спагети с бекон и сос от жълтъци
Оригиналните спагети Карбонара без сметана.
Необходими продукти:
- 2,5 л вода
- 300 г спагети (или друг вид паста по желание)
- 300 г бекон (пушени свински гърди) на цяло парче, а не на слайсове
- 2 яйца
- 4 жълтъка
- сол и пипер
- 150 г настърган пармезан или друго настъргано твърдо сирене + още 30 г за поръсване при поднасяне
- сол и пипер на вкус
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Бекона нарежете на напречни правоъгълници и ги разполовете, ако са твърде дълги. Кубчета със страна около 1,5 см. са идеални. Изсипете ги в студен тиган.
2. Сипете водтата в тенджера, добавете 1 ч.л. сол и пуснете да заври. След кипване добавете спагетите или друга избрана от вас паста и гответе според указанията на опаковката.
3. Пуснете котлона под бекона на умерен огън. Нека се готви до хубаво сгърчване 4-5 минути след като зацвърчи. Трябва да разбърквате и обръщате периодично.
4. Яйцата и жълтъците изсипете в купа и разбъркайте с тел. Гребнете 2-3 с.л. от мазнината, отделена от бекона и изсипете при разбитите яйца. Добавете сол и пипер и разбъркайте. Сипете отгоре настърганото твърдо сирене и разбъркайте пак.
5. Готовите спагети отцете от водата на варенето като си запазите 30-тина мл. от нея. Изсипете спагетите и запазената вода в тигана при бекона и разбъркайте хубаво.
6. След минута прехвърлете съдържанието на тигана в купата с разбити яйца. Размешайте хубаво, овкусете със сол и пипер и залейте с лъжица зехтин. След финалното размешване прехвърлете в индивидуални порции и поръсете с настъргано сирене. Поднесете топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ