Домашна карбонара със сметана
Домашно омесена паста със сос.
Необходими продукти:
За пастата:
- 2 чаши брашно + допълнително за наръсване
- 100-150 мл. вода (или 2 яйца)
- щипка сол
За соса:
- 2 жълтъка
- 100 мл. сметана
- 30-50 гр. пармезан, настърган
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Сипете в купа брашното и водата или жълтъците. Бавно и постепенно смесете съставките и ги омесете много добре. Винаги добавяйте течността бавно и постепенно, за да не стане тестото лепкаво.
2. Опаковайте тестото с найлоново фолио и го оставете настрани за около 30 минути.
3. Вземете машината си за спагети, нагласете на най-голямия размер и започнете да нарязвате тестото. Непременно наръсете с допълнително брашно, за да не залепне.
4. Кипнете вода и докато чакате, смесете всички съставки на соса, след което го оставете настрани.
5. Сварете пастата (около 2 минути би трябвало да са достатъчни).
6. Отцедете водата (и запазете част от нея ако искате да добавите по-късно).
7. Върнете пастата в тенджерката, в която сте я сварили и добавете отгоре соса. Разбъркайте. Температурата е достатъчно висока, че да се стопли соса без да се сготвят напълно жълтъците. Разбъркайте добре и добавете от водата, в която е вряла пастата, ако е необходимо. Прибавете бекон, нарязан на хапки (по желание).
8. Наръсете с малко накълцана целина или босилек и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ