Сочни палачинки с бити белтъци
Палачинки с газирана вода, мляко и белтъци на пяна.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 120 г брашно
- 120 мл мляко
- 4 с.л. олио
- 30 мл газирана вода
- 2 щипки сол
- 1 ч.л. захар
- 20 г масло за печенето
Начин на приготвяне:
1. Разделете жълтъците от белтъците на яйцата.
2. Жълтъците разбийте, добавете млякото и газираната вода, а след това постепенно вкарайте и брашното в сместа. Бъркайте докато се получи гладка смес. Добавете щипка сол и захарта и разбъркайте. В тази част можете да използвате миксер.
3. Белтъците разбийте на пяна с миксер или тел. След това с шпатула внимателно ги вкарайте при жълтъчната смес и разбъркайте нежно до хомогенност.
4. Загрейте тиган с незалепващо покритие на умерен огън и разтопете в него малко парченце масло. След това с черпак налейте от сместа в центъра на тигана (малко над 1/2 черпак за 26-28 см. диаметър). Вдигнете тигана от огъня и с въртеливи движения оставете сместа да се разнесе равномерно в него. Върнете на огъня и печете до готовност. Изпечете и от другата страна.
5. Готовите палачинки поднесете с акомпанимент по желание - мед, домашно сладко, лютеница и сирене, рендосани кашкавал и колбас, течен шоколад, сметана и плодове - каквото харесвате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ