Солен пай с гъби и пилешко
Пилешки пай с домашно тесто, бешамел и гъби.
Необходими продукти:
За плънката:
- 2 с.л. олио
- 200 г лук
- 500 г пилешко месо (от бут, гърди или микс)
- сол и пипер
- 250 г гъби
За тестото:
- 250 г брашно
- 1 яйце
- 125 г масло
- 1/2 ч.л. сол
За бешамела:
- 35 г масло
- 35 г брашно
- 400 мл мляко
- по 1 щипка сол, черен пипер и индийско орехче
- 150 г кашкавал за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Първо направете тестото като пресеете брашното, посолите, нарежете в него студеното масло и претриете на трохи. След това добавете яйцето, замесете и приберете в плик в хладилника за 30 минути.
2. Нарежете месото на малки парченца, гъбите и лука на кубчета.
3. Сгорещете олиото в тиган. Запържете лука за няколко минути, добавете месото и гответе докато побелее от всички страни. Добавете гъбите и гответе 6-8 минути. Овкусете със сол и пипер и махнете от огъня.
4. Извадете тестото и го разточете. С него се работи трудно, затова не се притеснявайте, че се къса. Наставете го по дъното и половината от стените на форма за торти с падащо дъно.
5. Пуснете да се изпече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 15 минути.
6. През това време направете бешамела като в касерола разтопите маслото, запържите в него брашното и веднага щом започне да потъмнява, налейте на тънка струйка при непрестанно бъркане млякото. Варете няколко минути като мешате периодично. Подправете със сол, пипер и индийско орехче и махнете от котлона.
7. Рендосайте кашкавала.
8. Изсипете плънката в готовия блат, поръсете с половината от кашкавала, залейте с бешамела като оставите бордовете на тестото да стърчат и поръсете отгоре останалия кашкавал.
9. Печете на 180 градуса в предварително загрята без вентилатор фурна за 30 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ