Пай с картофи, бекон и сирена
Многопластово солено изискано изкушение наднича от вашата фурна.
Необходими продукти:
- 2 кори за пай (за кръгла тавичка 20 см.)
- 3 резена бекон, хрупкав
- 1-2 средни картофи, обелени и нарязани
- 2-3 малки глави цвекло, обелени и нарязани (по желание)
- ½ малка глава червен лук, нарязан на кубчета (може и бял)
- сол и черен пипер
- ½ с. л. магданоз (по желание)
- 1 с. л. сирене горгонзола или синьо сирене, натрошено
- ½ чаша пълномаслено мляко или пълномаслена бита сметана
- 1 ч. л. градински чай
- ¼ ч. л. бял пипер (по желание)
- ¼ чаша швейцарско сирене или сирене на избор, настъргано
- масло (за намазване)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 С. Ако сами приготвяте корите за пая, пригответе ги сега.
2. Наредете върху долната кора слой картофи, лук и целина.
3. Овкусете със сол и пипер и добавете натрошения бекон, магданоза и синьото сирене.
4. Повторете още един ред картофи/бекон и синьо сирене.
5. Смесете в купа прясното мляко/сметаната с градинския чай, пипера и швейцарското сирене.
6. Излейте млечната смес върху картофено-беконовите слоеве и покрийте с втората кора на пая. Разрежете горната кора на няколко места и запечатайте краищата с долната кора. Намажете с масло.
7. Сложете във фурната и запечете докато коричката добие златист цвят – за 35-45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ