Шотландски пай с бекон и картофи
Солен пай от картофи с бекон.
Необходими продукти:
- 300 г бекон на ленти
- 500 г картофи
- сол и черен пипер
- 200 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене по желание
Начин на приготвяне:
1. Вземете кръгла формичка за пайове с диаметър около 20 см. Наредете лентите бекон от центъра към краищата на тавичката като оставите около 1/4-1/3 от всяка лента да виси извън борда на тавата.
2. Рендосайте кашкавала.
3. Картофите обелете, измийте и нарежете на тънки шайби като за чипс. Ако имате ренде за шайби, използвайте го сега.
4. Наредедете 1 пласт картофени шайби в оформилата се кошничка от бекона като застъпвате наполовина шайбите.
5. Поръсете с малко сол и пипер, с малко рендосано жълто сирене, подерете втори ред картофи, пак сол и пипер, пак сирене, пак картофи... и така докато завършите със сирене.
6. Покрийте пая с висящата част от лентите бекон. След това покрийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути.
7. Разгърнете фолиото и печете още 25 минути.
8. Охладете пая, обърнете в чиния, така че дъното с бекона да стане горна страна на ястието и поднесете - много е красиво и вкусно. Нарежете на триъгълни парчета.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ