Смел сладкиш от елда
Сладък пай с елда, извара, сметана и ванилия.
Необходими продукти:
- 250 г елда
- 1 с.л. царевично или картофено нишесте
- 1/2 ч.л. сода
- 2 яйца
- 200 г извара
- 100 мл сметана
- 1 пакет ванилова захар
- кората на 1 лимон
- 80 г захар (може и кафява)
- щипка сол
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Сварете елдата в неподсолена вода в съотношение 2:1 в полза на водата. Не е нужно да я преварявате, защото я очаква и втора термична обработка. 20-25 минути варене на умерен огън е достатъчно.
2. През това време разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Белтъците разбийте на сняг с щипка сол, а жълтъците разбийте първо самостоятелно, после добавете и сметаната към тях. Следва да разбиете отново и да добавите нишестето. Разбъркайте пак.
3. Изварата разбийте с ваниловата и кафявата (обикновената кристална) захар и лимоновите корички и вкарайте при жълтъците. Тук спрете да използвате миксер. Добавете и белтъците и разбъркайте с шпатула.
4. Сварената елда отцедете през гевгир и Охладете като измиете под течаща студена вода. Добавете я към основната смес.
5. Маслото разтопете на водна баня и вкарайте в странното тесто. Добавете и содата. Разбъркайте на ръка много добре.
6. Сместа прехвърлете в намаслена тава и печете на 160 градуса за 45 минути или докато не прецените, че е готова.
7. По желание сервирайте с украса от бита сметана или заливка от мед или мармалад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ