Регистрация

Елда с мляко и ванилия

Елда с мляко и ванилия
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 4669

Здравословна закуска от варена гречка с ванилов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази закуска влиза в здравословния ми режим на хранене, но за да я направя такава, си позволявам да използвам малко по-скъпи продукти като студено пресовано кокосово масло, био бурбонска ванилова захар и кафява нерафинирана тръстикова захар. Ако сте вегани или постите, млякото можете да замените с кокосово или соево мляко. Ако просто искате да си хапнете нещо вкусно и различно – не е подсъдно да използвате бяла рафинирана захар, краве масло и обикновена ванилова есенция.

Необходими продукти:

  • 200 г елда (гречка)
  • 400 мл мляко (може и кокосово или соево)
  • 1 с.л. масло (може и кокосово)
  • 1 пакет ванилова захар
  • 4 с.л. захар (кафява нерафинирана тръстикова захар по желание)
  • 500 мл вода

Начин на приготвяне:

1. Накиснете гречката във водата за поне 8 часа. След това кипнете в нея и оставете да поври 15 минути.

2. Затоплете млякото и разтворете в него маслото, захарта и ваниловата захар.

3. Отцедете елдата от водата и я пресипете в съда с млякото. Затоплете и преди да е кипнало махнете от огъня.

4. Можете да сервирате веднага или да изчакате елдата да се овкуси. Аз открих, че става още по-вкусно, ако леко намачкате елдата с преса за картофено пюре, тъй като зрънцата остават твърди и трудно се овкусяват дори и след варене.

5. Сервирайте и се насладете на страхотна здравословна и ароматна закуска, подходяща за хапване както топла, така и студена.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта