Елда с мляко и ванилия
Здравословна закуска от варена гречка с ванилов сос.
Тази закуска влиза в здравословния ми режим на хранене, но за да я направя такава, си позволявам да използвам малко по-скъпи продукти като студено пресовано кокосово масло, био бурбонска ванилова захар и кафява нерафинирана тръстикова захар. Ако сте вегани или постите, млякото можете да замените с кокосово или соево мляко. Ако просто искате да си хапнете нещо вкусно и различно – не е подсъдно да използвате бяла рафинирана захар, краве масло и обикновена ванилова есенция.
Необходими продукти:
- 200 г елда (гречка)
- 400 мл мляко (може и кокосово или соево)
- 1 с.л. масло (може и кокосово)
- 1 пакет ванилова захар
- 4 с.л. захар (кафява нерафинирана тръстикова захар по желание)
- 500 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Накиснете гречката във водата за поне 8 часа. След това кипнете в нея и оставете да поври 15 минути.
2. Затоплете млякото и разтворете в него маслото, захарта и ваниловата захар.
3. Отцедете елдата от водата и я пресипете в съда с млякото. Затоплете и преди да е кипнало махнете от огъня.
4. Можете да сервирате веднага или да изчакате елдата да се овкуси. Аз открих, че става още по-вкусно, ако леко намачкате елдата с преса за картофено пюре, тъй като зрънцата остават твърди и трудно се овкусяват дори и след варене.
5. Сервирайте и се насладете на страхотна здравословна и ароматна закуска, подходяща за хапване както топла, така и студена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ