Слепени маслени сладки с какао
Какаов десерт с бял шоколад.
Необходими продукти:
За какаовото маслено тесто:
- 175 г брашно
- 30 г какао на прах
- 50 г пудра захар
- 1/4 ч.л. сол
- 125 г неосолено масло (студено)
- 1 жълтък
- 1 с.л. ледена вода
За белия шоколадов ганаш:
- 200 г бял шоколад
- 2 с.л. гъста сметана
Начин на приготвяне:
На масленото тесто:
1. В кухненски робот смесете брашното, какаото на прах, захарта и солта до хомогенност.
2. Нарежете охладеното масло (важно е да не бъде топло) на малки кубчета и го прибавете в робота. Разбийте докато получената смес стане на трохи.
3. Разбийте леко яйцето с ледена вода и го сложете в робота. Отново разбийте, докато се получат бучки.
4. Извадете така полученото тесто и го омесете на ръка.
5. Увийте тестото в найлонова торбичка и го оставете да престои в хладилника за поне 30мин.
6. Загрейте предварително фурната на 180ºC.
7. Извадете тестото и го разточете на слой с дебелина около 1/2 см. Можете да използвате найлоново фолио, вместо брашно, за да разточите тестото - по този начин няма да пресъхне прекалено от допълнителното брашно. Поставете едно парче фолио върху работната си повърхност, отгоре сложете тестото, а върху него друго парче фолио и разточете до необходимата дебелина.
8. Изрежете желаните формички от тестото.
9. Печете в загрятата фурна около 10 - 12 мин.
10. Преди да слепите бисквитките с ганаш, изчакайте да се охладят.
На ганаша:
1. Сложете шоколада и сметаната в купа върху съд с кипяща вода и ги разбъркайте до получаването на гладък крем.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ