Сладки с плънка от ябълки
Вързопчета от маслено тесто с ябълков пълнеж.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 г брашно
- 150 г масло
- 200 г извара
- щипка сол
За плънката:
- 450 г ябълки
- 10 г масло
- 4 с.л. захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/3 ч.л. канела на прах
- пудра захар за поръсване (можете да я смесите с ванилова захар на прах)
Начин на приготвяне:
1. Изварата минете през цедка или тензух или намачкайте на фино с вилица. Добавете в нея разтопеното масло, щипка сол и брашното. Замесете твърдо маслено тесто, увийте го в стреч фолио и приберете в хладилника.
2. Ябълките обелете, почистете от сърцевината и нарежете на малки кубчета. Полейте с лимоновия сок и разбъркайте.
3. Маслото разтопете на слаб огън със захарта в касерола и щом започне да се образува карамел, добавете и ябълките. Разбърквайте докато се получи мармалад. Подправете с канелата, още малко захар по желание и махнете от огъня.
4. Тестото разделете на топки, а тях оформете на квадрати с дебелина около 0,5 см. и страна около 8 см. В средата на всеки квадрат слагайте от плънката, а след това събирайте диагоналите към центъра. Вижте снимката, за да се ориентирате как се получава.
5. Подредете в тава, застлана с хартия за печене и гответе на 180 градуса до позлатяване. Отнема между 20 и 30 минути, но щом видите, че цветът започва да се променя, веднага трябва да извадите, за да не изгорят.
6. Охладените сладки поръсете с пудра захар или микс от пудра захар и ванилова захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ