Сладки спагети с шоколад и ягоди
Шоколадово тесто за паста с шоколад и плодове.
Бон Апети
Излъчен на 23.03.2018
Спагети за десерт или паста за десерт правят Лора и Стоян, като замесват тесто за паста с шоколад, а след това поднасят шоколадови талятели, гарнирани с подсладено маскарпоне, мариновани в бренди ягоди и карамелизирани лешници. Така тестеното италианско основно се превръща в модерен сладкиш. За да си го сготвите ще ви трябва обаче машинка за паста или пък да си намерите готова паста с шоколад.
Черен шоколад се разтапя на водна баня, охлажда се и се смесва с разбити яйца и жълтък. В дуга купа се смесват брашно 00 с пудра захар и щипка сол. Шоколадовата течност се изсипва при сухите съставки и се замесва твърдо тесто. Разделя се на 4 парчета и се оставя да почине за 30 минути в хладилник, като се увива в прозрачно фолио.
През това време си правим крема от разбито маскарпоне с ванилова захар и пудра захар. Ягодите нарязваме на кръгчета, посипваме със захар и заливаме с бренди. Оставяме ги да се мариноват. Запичаме на сух тиган лешници и ги обелваме и натрошаваме. Карамелизираме в друг съд кристална захар, изсипваме в нея лешниците и след това прехвърляме сместа върху силиконов килим. Щом се охлади и стегне, нарязваме.
С машинката за паста от тестото си разточваме и режем талятели или друг вид паста по избор. Сваряваме ги до степен ал денте в голямо количество вода и после сглабяме сладкиша. На дъното на индивидуални чинии разпределяме маскарпоне крема. Отгоре слагаме от талятелите, след това редим мариновани ягоди, поръсваме с крокан и на финала вместо пармезан рендосваме бял шоколад. Изглежда щуро и естетично.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ