Шоколадов вулкан
Торта с шоколадов пълнеж от крема сиране и още по-шоколадова глазура.
Необходими продукти:
За долния блат:
- 1 пакет предпочитан микс за кекс
За пълнежа:
- 3 пакета обикновено крема сирене, размекнато
- 1/4 ч. ч. захар
- 1/2 ч. ч. кондензирано мляко
- 3 големи яйца
- 4 с. л. лека сметана
- 1.5 с. л. брашно
- 1 с. л. чист екстракт от ванилия
- щипка сол
- 1 ч. ч. бял шоколад, едро нарязан
- 1 ч. ч. полу-сладък шоколад, едро нарязан
- 1 ч. ч. едро нарязан шоколадов сладкиш, домашен или готов
- 1/2 ч. ч. карамелизирано подсладено мляко
За шоколадовия крем:
- 1 ч. ч. пълномаслена сметана
- 2.5 ч. ч. полу-сладък шоколад
Начин на приготвяне:
На долния блат:
1. Загрейте предварително фурната на 160°С. Постелете с хартия за печене 23-сантиметрова форма.
2. Смесете готовия микс за кекс според упътването. Когато го изсипете в тавичката, трябва да заеме около 1/4 от нея. Печете според указанията и оставете да изстине.
3. Когато се охлади, увийте външните страни и дъното на тавичката с алуминиево фолио, за да не попадне вода от водната баня.
На пълнежа:
1. С миксер разбийте размекнатото крема сирене и захарта на гладка смес. Прибавете кондензираното мляко и след това разбъркайте яйцата, сметаната, брашното, ванилията и щипка сол. Разбивайте около 4 до 5 мин. на най-бавната степен, като изстъргвате дъното от време на време.
2. Извадете 1/3 от това тесто и сложете белия шоколад и изсипете в чийзкейка. Смесете полу-сладките шоколади и парченцата кекс. Сложете половината тесто с парченцата кекс върху сместа с белия шоколад и изсипете карамелизираното подсладено мляко.
3. Сложете оставащото половин тесто и оставащото карамелизирано подсладено мляко. Тавичката ще се препълни доста!
4. Сложете чийзкейка в дълбок съд за печене и сложете гореща вода за водната баня на 1/3 от формата за печене. Печете 45 мин. или в предварително загрята фурната на 160°С.
5. Оставете да се охлади във фурната и след това в хладилник за една нощ. Махнете от тавичката и поръсете с шоколадов крем. Можете да украсите с малини, боровинки или ягоди.
На шоколадовия крем:
1. Сложете пълномаслената сметана на среден огън докато заври, изключете котлона и добавете полу-сладкия шоколад. Изчакайте 2 мин. и разбъркайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ