Скариди в доматен сос с пушено сирене
Ястие от скариди със сос с бяло вино, пушено сирене, домати и лук.
Необходими продукти:
- 450 г непочистени скариди или 350-380 г почистени скариди
- 3 с.л. зехтин за готвене
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 800 г домати
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. сух риган
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. лют пипер (или повече, ако харесвате пикантна храна)
- 1 с.л. лимонов сок
- 100 мл бяло сухо вино
- 150 г пушено сирене
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Доматите рендосайте като изхвърлите ципите. Изсипете в гевгир и поставете в тава, за да се отцеди излишният сок.
2. Ако сте си купили нечистени скариди, махнете първо люспата като белите от дебелата част към опашката. След това с остър нож цепнете гърба по протежение на дължината и с пръсти извадете жилата на скаридата. Готово - вече имате почистени скариди.
3. Наситнете лука и чесъна.
4. Сгорещете зехтина в голям тиган и запържете лука за 2 минути. Гответе на умерен огън. Добавете чесъна и гответе още 2 минути.
5. Залейте с доматите, добавете захарта, солта, ригана и изброените видове пипер. Залейте с лимоновия сок, сипете бялото вино и оставете да къкри на умерен огън до сгъстяване на соса.
6. През това време нарежете пушеното сирене на парченца и го пуснете в соса на 10-тата минута къкрене. Бъркайте докато сиренето се разтопи.
7. Добавете скаридите, разбъркайте и оставете да се готви три минути. След това поръсете с листа магданоз, разпределете в индивидуални порции и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ