Свинско с кисели краставички и горчица
Задушено свинско в сос от горчица с кисели краставички, лук и чесън.
Необходими продукти:
- 1 кг парче свинско месо - шарено и без кост или 6 свински пържоли от врат без кост
- сол и черен пипер
- 2-3 с.л. олио
- 2 глави лук
- 50 г масло
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 с.л. горчица
- 3 с.л. соев сос
- 1 с.л. брашно
- 600 мл вода или бульон
- 150-180 г кисели краставички
- 2 дафинови листа
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Ако разполагате с цяло парче месо, го нарежете на пържоли с дебелина около 2 см. Поръсете ги със сол и пипер от всички страни.
2. Сгорещете на силен огън олиото в тиган и запечатайте пържолите за по 6 минути от страна. Извадете ги в отделен съд. А докато чакате да се запечатат, нарежете на кубчета (не е необходимо да са малки) главите лук.
3. Намалете огъня на умерен, извадете пържолите (може да се наложи да ги готвите на 2 пъти, защото не се побират в тигана, но все пак е хубаво да правите ястието в по-голям тиган - около 28 см. диаметър), сипете олио, ако няма никаква мазнина, и изсипете лука. Гответе го 5 минути.
4. Добавете чесъна (намачкан или минат през преса), както и сол и пипер на вкус. Поръсете мащерката, сипете горчицата и соевия сос и бъркайте 3-4 минути.
5. Поръсете брашното и размешайте. Налейте вряла вода или кипнат бульон по ваш избор на бавна струя при непрестанно бъркане. Изчакайте да закъкри хубаво.
6. През това време нарежете киселите краставички на надлъжни четвъртини и после на напречни парченца. Прибавете ги в ястието.
7. Върнете пържолите, пуснете дафиновите листа и сложете капак. Намалете температурата на умерна към слаба степен и оставете да се готви 1:30-2 часа.
8. Наситнете магданоза. Извадете дафиновите листа, поръсете магданозените, махнете от огъня и сервирайте. По желание можете да поднесете с бял ориз или картофено пюре за гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ