Свинско рагу с моркови, целина и вино
Свински хапки във винен сос със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 900-1000 г свинско филе
- сол и пипер
- 3-6 стебла целина
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 400 мл домати на кубчета от консерва или доматен сос
- 120 мл червено сухо вино
- 1/4 ч.л. кимион
- 1/4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. розмарин (или наситнен пресен)
- 2 дафинови листа
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на хапчици. Поръсете със сол и пипер и покапете с 2 с.л. олио. Оставете настрана.
2. Лука и чесъна наситнете. Единия морков нарежете на полумесеци, а другия - наситнете. Целината нарежете на кръгчета.
3. Сгорещете голяма тенджера. Запечатайте вътре мръвките на силен огън за няколко минути и извадете. Налейте 2 с.л. олио и запържете първо лука и чесъна, след това добавете целината и наситнените моркови. Гответе докато морковите омекнат.
4. Налейте виното и оставете да кипи няколко минути. Върнете месото в ястието и добавете кимиона, канелата, дафиновите листа и розмарина. Гответе няколко минути до редуциране на алкохола.
5. Налейте доматения сос, добавете морковените полумесеци, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да къкри докато се получи крехко месце и гъст сос.
6. Сервирайте с хляб или бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ