Свински ребра с мед и ябълки
Медени ребърца с чесън и лют пипер.
Необходими продукти:
- 1,5 кг свински ребра
- 2 ябълки
- 2 с.л. кафява захар
- 50 г масло
- 2 с.л. мед
- сока на един лимон
- 3 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- пушен пипер по желание
- лют пипер на люспи по желание
Начин на приготвяне:
1. Обелете ябълките, почистете неядливата сърцевина и нарежете на тънки полумесеци. Намаслете правоъгълна тава с размера на ребрата (или една идея по-голяма) и наредете ябълките на дъното ѝ.
2. В тиганче разтопете маслото и още преди да се е разтопило напълно, добавете захарта. Щом започне да къкри, добавете и меда и бъркайте до получаването на светъл карамел.
3. Махнете от огъня и веднага изсипете лимоновия сок, за да не се стегне. Добавете и намачкания на паста чесън и пушен червен пипер по желание.
4. Ребрата обтрийте със сол и пипер. Намажете с четка долната страна с част от карамела и поставете върху ябълките. Останалия карамел изсипете и разпределете върху месото, като по желание можете да си заделите част от него и да обърнете веднъж мръвката по време на печене, след което да я покапете.
5. Поръсете с лют пипер на люспи и печете на 190 градуса за 40 минути.
6. Преди поднасяне разрежете парчето месо на по-малки порции. Ябълките също са много вкусни, затова можете да сложите и повече, ако сметнете, че ще ви харесат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ