Печени свински ребра в лучен сос
Задушени свински ребърца на фурна в сос от лук, чесън, горчица, домати и подправки.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 500 г лук
- 6 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. мащерка - суха
- 1/2 ч.л. сух риган
- лют пипер на вкус
- 1 с.л. горчица
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. оцет
- 60 мл соев сос
- 1 с.л. захар
- 200 мл вода
- 1,5-1,8 кг свински ребра с месце по тях - 3 парчета
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и изсипете лука. Гответе 7-8 минути докато покафенее леко.
2. Добавете намачкания чесън, солта, пипера, мащерката, ригана и лют пипер на вкус. Бъркайте и гответе 3 минути.
3. Прибавете на следващ етап соевия сос, горчицата, доматения концентрат, оцета и захарта. Бъркайте още 2 минути.
4. Залейте с водата и изчакайте да закъкри. Оставете да ври 2 минути и махнете от котлона.
5. Разстелете си в голяма тава голям лист алуминиево фолио. В него сложете един върху друг два големи листа хартиено фолио, а в тях положете ребрата с ципата нагоре.
6. Намажете с малко от соса. Използвайте домакинска четка. След това обърнете парчетата ребра с месото нагоре. Намажете средното по-обилно с лучен сос, след това сложете двете други парчета да го застъпят на по половина и да го покрият цялото, като те образуват кула. Намажете и тях със сос - трябва да ви остане около 1/4 от соса.
7. Увийте на бонбон първо с единия лист хартиено фолио, после с другия и на финала - много добре с алуминиевото. Пъхнете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 1:30 часа.
8. Извадете тавата, разгърнете фолиата и разместете парчетата ребра така, че да застанат едно до друго плътно, но вече без да се застъпват. Залейте с останалия сос и върнете във фурната на 180 градуса за още 20 минути - да хванат апетитна коричка.
9. Извадете, оставете да починат за 5-6 минути и разпределете в порции. Можете да сервирате с гарнитура по желание.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ