Салата със сусам и патладжан
Японска салата от патладжани със сусамов дресинг.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио от канола
- 350 г патладжани, нарязани на тънки филийки косо
- ¼ ч.ч. вода
За дресинга:
- 2 с.л. сусамови семена, печени
- 2 с.л. оризов оцет
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. тъмно сусамово олио
- 1 с.л. олио от канола
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. счукан джинджифил
- ½ ч.л. счукан чесън, на вкус
- ½ ч.л. чили сос, на вкус
- 3 с.л. счукан или нарязан тънко зелен лук
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете уока на силен огън и прибавете 2 с.л. олио. Разклатете, така че да се покрие дъното на съда.
2. След около 1 мин. прибавете патладжана и пържете като разбърквате за около 1 мин.
3. Прибавете вода и гответе, като разклащате тигана, докато водата се изпари и патладжанът омекне - около 5 мин.
4. Прехвърлете в купа и охладете на стайна температура.
5. Смесете необходимите за дресинга продукти в купа и разбъркайте хубаво.
6. Полейте охладнеия патладжан и смесете много добре.
7. Сложете в чиния за сервиране и поръсете лук преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ