Салата с патладжани и кисело мляко
Индийска райта с пържени патладжани и млечен сос.
Бон Апети
Излъчен на 19.07.2017
Ястието, което Лора и Стоян представят е традиционно за индийската кухня и напомня на подлютена салата Снежанка с патладжани. Всъщност това е вид райта или разядка със зеленчуци в сос от кисело мляко. Вместо широко използваната краставица в комбинация с кориандър, от която се прави райта, тук се спираме на сезонните патладжани.
Те се обелват, нарязват на кубчета и овкусяват със сол и куркума. Без да отмиваме след това, само подсушаваме отделилата се горчивина с домакинска хартия и пържим патладжаните на маслена баня, докато се сготвят, но запазвят формата и твърдостта си. Оставяме ги да се отцедят върху домакинска хартия, а през това време правим млечния сос от разбито кисело мляко с мед и листенца мента. Смесваме патладжаните със соса и отгоре заливаме с опикантено олио, в което са запържени синапено семе, лют пипер и ако случайно имаме - асафетида - индийска подправка от смола, която най-вероятно ще се наложи да пропуснем.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ