Салата от печен патладжан
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан
- 1 голям зрял домат, нарязан на филийки с дебелина 1,25 см
- 1 глава лук, нарязан на филийки с дебелина 1,25 см
- 2 люти чушлета
- 5 големи скилидки чесън, разполовени по дължина
- 3 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 1 с.л. пресен лимонов сок
- ½ ч.л. пушен червен пипер
- ½ ч.л. смлян кимион
- едра морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус
- 2 с.л. магданоз с плоски листа, нарязан
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 230ºС. Направете с ножа десет разреза около 1,25 см в патладжана и пъхнете чесън във всеки. Поръсете с малко зехтин и овкусете със сол и пипер. Сложете в тавичка за печене и печете около 40 мин., като обръщате на всеки 10-ина минути. Патладжанът е готов, когато кожичката се е отделила от омекналото месо. По средата на печенето сложете лука, доматите и чили чушлетата в същата тавичка и поръсете с малко зехтин, сол и пипер.
2. Когато всички зеленчуци се изпекат, свалете дръжката на патладжана и нарежете всичко на кубчета в купа за сервиране. Прибавете останалите необходими продукти и разбъркайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ