Салата с нахут, рукола и печен чесън
Пипкава салата за пълна наслада.
Необходими продукти:
За салатата с нахут:
- 1 средна глава червен лук, много тънко нарязан
- 1 ½ ч.ч. нахут (от консерва, хубаво отцеден и изплакнат)
- 140 г бейби рукола
- сокът на 1/2 лимон
- 4-5 с.л. зехтин
- 1 с.л. червен винен оцет
- морска сол
- смлян червен пипер
- сирене "Грана Падано" или пармезан
За печения чесън:
- няколко глави чесън
- морска сол и пипер
- 1 или 2 с.л. зехтин extra virgin
- хубав хляб
Начин на приготвяне:
На салатата:
1. В купа смесете лимоновия сок, зехтина, винения оцет и малко морска сол и червен пипер. Разбъркайте хубаво дресинга и прибавете нахута. Оставете да се маринова за няколко минути. Смесете руколата и червения лук в купа за салата. Извадете нахута от дресинга и го сложете при салатата и разбъркайте. Прибавете още малко дресинг в салатата. Настържете сирене отгоре и поднесете.
На чесъна:
2. Загрейте предварително фурната на 200°С. Обелете външния слой на главата чесън, но оставете скилидките цели. Изрежете върха (около 0,6 см), така че да се покажат скилидките. Сложете главата чесън в плитък съд за печене и я поръсете със зехтина. Намажете с пръсти, за да покриете равномерно навсякъде и поръсете с малко морска сол и прясно смлян пипер. Покрийте съда с алуминиево фолио и печете във фурната за 35-40 мин. (или до омекване на скилидките чесън). Можете да изстискате тези ароматни скилидки върху хубав хляб или да ги намачкате на пастет с олиото от съда за печене и да овкусите картофено пюре или друго ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ