Салата от печено цвекло с босилек и крем сирене
Ордьовър от цвекло с крема сирене и босилков сос.
Необходими продукти:
- 4 глави цвекло
- 4 с.л. мед
- 1,5 с.л. балсамов оцет
- сол
За соса:
- 20 листа пресен босилек
- листата на 1/2 връзка магданоз
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 150 мл зехтин
- 30 мл (2 с.л.) лимонов сок
За млечната част:
- 1 опаковка (125 г) крем сирене
- 50 мл заквасена сметана или кисело мляко от висок процент
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. лют пипер
- 1 с.л. зехтин
- 5-8 листа пресен босилек
- 1-2 скилидки чесън
- пресен босилек и ядки (кедрови или натрошени орехови) за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Започнете с цвеклото. Смесете меда и оцета в купичка. Откъснете си 4 листа алуминиево фолио, а главите цвекло измийте много добре. Изтъркайте дори с тел отвън, защото после няма да се белят. Поставете всяка глава цвекло в лист фолио и отгоре покапете с медено-оцетения сос. Посолете и увийте. Подредете главите цвекло в тава и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час.
2. През това време направете останалите компоненти на салатата. Продължаваме с ароматното масло. За целта в купата на чопъра сложете листата магданоз и босилек, добавете солта, пипера, захарта, зехтина и лимоновия сок и пюрирайте. Прехвърлете си в сосиера.
3. Млечната спойка направете като отпуснатото на стайна температура крем сирене смесите със заквасена сметана или кисело мляко и добавите лимоновия сок, лют пипер, сол, намачкания на паста чесън и наситнените листа босилек. Разбъркайте. Залейте със зехтина и разбъркайте отново. Можете да прехвърлите в пош за еднократна употреба или в найлонов плик. Можете да работите и директно с чаена лъжичка. Приберете за 20 минути в хладилника.
4. Готовото цвекло охладете и нарежете на кръгчета с дебелина до 1 см. Ако имате ренде за чипс, ще ви е най-лесно.
5. Започнете сглабянето на салатата като в индивидуални чинии (4 броя) сложите резен цвекло, намажете с малка част от млечния сос, боцнете лист босилек и захлупите с втори резен цвекло. Така до изчерпване на количествата. На финала се завършва с "шапка" от млечния сос. После се залива с ароматния зехтин и по желание се украсява с поръска от ядки.
Изглежда доста елегантно и е вкусно!
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ