Ръжен хляб
Как се прави домашен ръжен хляб.
Необходими продукти:
- 3 1/2 ч. ч. бяло брашно
- 3 1/2 ч. ч. ръжено брашно
- 1/4 ч. ч. какао
- 1 с. л. сол
- 2 с. л. пшеничен глутен
- 2 ч. ч. мляко
- 1/2 ч. ч. мед
- 1/4 ч. ч. меласа
- 2 ч. л. масло
- 1/4 ч. ч. златисти стафиди
- 4 с. л. мая
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, какаото, солта и глутена в купа.
2. Загрейте млякото, меда, меласата, маслото и стафидите, като разбърквате докато продуктите се разтопят. Оставете сместа да се охлади до телесна температура преди да продължите.
3. Добавете маята в млечната смес и оставете за 5 до 10 мин. Ако маята е хубава, трябва да се надигне.
4. Сложете сместа с млякото и маята в сместа с брашно и месете 8 до 10 мин. (може да използвате миксер с приставка за тесто).
5. Оставете тестото да втаса на топло няколко часа. Ръженото тесто се нуждае от повече време за втасване отколкото тестото от пшенично брашно.
6. След като удвои обема си, омесете го леко и оформете две хлебчета.
7. Оставете отново да втаса във формичките за хляб и печете на 160°С 30-45 мин., докато се оформи кафява коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ