Ризото с бекон и грах
Ризото с колбас, зеленчуци и бяло вино.
Необходими продукти:
- 300 г ориз (най-добре арборио или балдо)
- 200 г бекон
- 1 консерва грах
- 1 глава лук
- 80 мл бяло вино
- 850 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 50 мл сметана или 50 г заквасена сметана или 50 г крем сирене
- 50 г пармезан или друго жълто сирене по избор (гауда, кашкавал)
- сол и пипер на вкус
- 2 с.л. зехтин
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Бекона нарежете на правоъгълници, запечете на сух тиган и извадете в чиния.
2. Наситнете лука и го запържете в олиото. Щом стане прозрачен, добавете ориза и гответе докато се кристализира.
3. Налейте бялото вино и гответе докато изври.
4. Налейте бульона и оставете под капак да къкри на умерен огън около 15 минути. Махнете капака и оставете да къкри докато част от водата изври.
5. Отцедете грахта от консервата и го добвете към ястието. Щом закъкри отново, добавете сметаната или крем сиренето. Трябва да се получи кашкава консистенция.
6. Добавете и половината от рендосаното жълто сирене. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте, върнете бекона в ястието и гответе още минута, като разбърквате.
7. Махнете от огъня, разпределете в порции, покапете със зехтин и поръсете с рендосано жълто сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ