Ризото с пушен бекон и грах
Вкусно ризото с пушен бекон и грах
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. сурово ризото
- 2 ч.ч. неосолен пилешки бульон
- 2 ч.ч. вода (по желание)
- около 1 с.л. масло
- около 1 с.л. зехтин
- 1 фино нарязан шалот
- 1 ч.ч. пресен или замразен грах
- 6-8 резена пушен бекон с пипер
- настърган пармезан
Начин на приготвяне:
1. Беконът за тази рецепта трябва да е пушен, обработен със сол и много подправки. Ако използвате обикновен бекон, овкусете с много едро смлян черен пипер.
2. Сгответе бекона на среден огън като често отцеждате мазнината, за да стане хрупкав. Щом покафенее, отцедете върху хартиена кърпа, нарежете на едри парчета и заделете.
3. Махнете мазнината от тигана, колкото да остане леко покрит на дъното. Прибавете шалота, малко зехтин и сотирайте до омекване на шалота. Прибавете ризотото, половината масло и сотирайте докато шалотът започне да се карамелизира, а ризотото стане със златист цвят.
4. На този етап започнете да прибавяте бульона, по 1 чаша, като оставяте течността да се абсорбира от ризотото преди да добавите следващата. Когато е почти готово, прибавете граха, бекона и оставащото масло.
5. Ако използвате консервиран бульон, редувайте 1 ч.ч. вода при първото прибавяне, 1 ч.ч. бульон втория път и леко разредена смес на третото сипване, за да намалите солта. Ако използвате неосолен или с ниско съдържание на натрий, тогава не използвайте вода. Най-добре се получава с домашен, неосолен бульон.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ