Регистрация

Ризото с гъби

Ризото с гъби
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 2316

Ризото без месо с два вида гъби и пармезан.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 25 г сушени манатарки
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл бяло вино
  • 800 мл месен бульон (може и на кубчета)
  • 3 с.л. масло
  • 400 г ориз арборио (или друг ориз по ваш избор)
  • 4-8 пресни печурки
  • 70 г пармезан
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Измийте хубаво сухите гъби под течаща вода и след това ги залейте с 200 мл вряла вода. Оставете за 15-20 мнути да набъбнат.

2. Лука обелете и наситнете.

3. Отцедете гъбите от врялата вода, но не я изхвърляйте. Смесете я с виното и месния бульон, а гъбите - нарежете.

4. В тиган или касеролка сгорещете маслото и изсипете наситнения лук. Добавете манатарките, после ориза и при постоянно размешване гответе докато оризът стане прозрачен.

5. Сипете половината от бульона с виното и гъбената течност и разбърквайте периодично. Когато бульонът почти се изпари, долейте още. Гответе по този начин в продължение на половин час. Тогава оризът трябва да е готов, а течността точно да ви е стигнала.

6. През това време рендосайте пармезана, пресните печурки нарежете на средни парчета, а чесъна намачкайте.

7. Запържете печурките с чесъна в маслото.

8. В готовия вече ориз изсипете 2/3 от пармезана (на око) и разбъркайте докато се разтопи.

9. Поднесете в порции, поръсени с останалия пармезан и гъбената запръжка. По желание можете да украсите с листенца пресен магданоз или босилек.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта