Ризото по милански
Ориз с вермут и аромат на телешко.
Необходими продукти:
- 150 г кръгъл ориз Карнароли (или арборио)
- 1 л телешки бульон
- 3 големи щипки шафран, накиснати в 2 с.л. кипяща вода за 20 мин.
- 1 голяма шепа прясно настърган пармезан
- 200 мл вермут
- 1 малка глава лук, много фино нарязан
- 1/2 скилидка чесън, настърган
- 100 г масло
- сол
Начин на приготвяне:
1. В малка тенджера кипнете бульона и го оставете да къкри.
2. Разтопете 60 г от маслото в малко хубав зехтин в голяма тенджера. Добавете лука и чесъна и пържете до полу-прозрачност на умерен огън за около 5 мин.
3. Добавете ориза и разбъркайте, докато се покрие хубаво в маслената смес.
4. Увеличете котлона и добавете вермута. Разбъркайте, докато оризът се покрие хубаво за около 3-5 мин. Овкусете леко със сол, според това колко солен е бульонът и оставете да се вари до изпаряване на вермута.
5. Намалете огъня до умерено-слаб и добавете 1 черпак бульон. Разбъркайте енергично, за да се освободи нишестето и не спирайте да разбърквате, докато бульонът се абсорбира напълно. Добавете шафрана, заедно с водата, в която се е киснал и разбъркайте до пълното й абсорбиране, преди да добавите следващия черпак бульон.
6. Продължете да добавяте бульон, черпак по черпак, до пълното му абсорбиране.
7. Проверете колко се е сварил оризът - трябва да е омекнал, но не напълно. Прибавете половината пармезан и останалите 40 г масло, след това сложете капака и оставете да престои 3 мин.
8. Поднесете в чиния, поръсено с още пармезан, самостоятелно или като гарнитура към месно ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ