Ризото с бекон и домати
Вкусно ризото със зеленчуци и бекон.
Необходими продукти:
- 150 г ориз за ризото
- 2 - 3 резена пушен бекон (или шарен бекон - става по-хрупкав), нарязани на кубчета
- 1/2 глава червен лук, фино нарязан
- 1 скилидка чесън, фино нарязан
- 1/3 червена чушка, нарязана на кубчета
- 1/3 патладжан, нарязан на кубчета
- 3 средни манатарки, нарязани на филийки
- 2 зрели домата, нарязани
- 1 стрък целина, фино нарязана
- бяло вино
- доматено пюре
- сушен розмарин
- настъган пармезан
- масло
- зеленчуков бульон
- зехтин
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Пригответе или притоплете зеленчуковия бульон - ще е необходим около литър.
2. Сложете голяма бучка масло и малко зехтин в тенджерка с дебело дъно и задушете лука, чесъна и целината на слаб огън.
3. Увеличете температурата и прибавете ориза, като разбъркате бързо, така че да се покрие равномерно с мазнината. Прибавете солидно количество бяло вино и бъркайте, докато се изпари алкохолът.
4. Намалете котлона и изсипете един черпак от бульон при ориза. Разбъркайте, докато течността се абсорбира и прибавете следващия. След около 5 мин. прибавете доматите и поръсете с розмарин. Не спирайте да бъркате, докато готвите ризотото.
5. Докато оризът се готви, може да започнете другата част от ризотото, без да спирате да наблюдавате тази, която вече се готви. Сгорещете тиган с малко зехтин и прибавете бекона. Когато се позапържи, сложете нарязаните на кубчета червени чушки и патладжан. Гответе около 5 мин. и прибавете гъбите. Когато и те се сготвят, може да изключите котлона.
6. Точно преди ризотото да получи желаната гъстота, прибавете доматеното пюре (на вкус). Внимавайте да не преварите ориза - трябва да стане ал денте.
7. Разбъркайте сместа с бекон и зеленчуците при ориза с доматите.
8. Разпределете ризотото в топли чинии и поднесете, поръсено с настърган пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ