Разлистен патладжан с домати и моцарела
Печен патладжан с плънка от салата Капрезе.
Необходими продукти:
- 4 патладжана
- 2 големи домата
- 2 топки моцарела
- сол на вкус
- 3-4 стръка босилек
- 2 скилидки чесън
- 100 г орехи, бадеми, лешници или кедрови ядки
- 6 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте добре, след това нарежете на ленти по дължина, но не докрай. При нослето си зеленчукът трябва да остане цял. Вижте снимката, за да се ориентирате. Не правете нарезите прекалено близо един до друг, за да не се счупят след изпичане.
2. Нарязаните патладжани потопете за 10 минути в топла подсолена вода. Захлупете ги с капак и след това отмийте под течаща вода. Така ще се отдели горчивината им. Подсушете нежно доколкото е възможно.
3. Докато чакате патладжаните да се обезгорчат, пригответе си соса като пасирате заедно босилека с 4 с.л. зехтин и добавите чесъна, ядките и 1 ч.л. сол. Не се притеснявайте, че ще останат по-големи парчета босилек. В случая не е проблем.
4. Нарежете доматите и моцарелата на кръгчета.
5. Подредете патладжаните в голяма тава, застлана с хартия за пчене. Вземете кръгче домат, намажете го двустранно с пестото, лепнете върху него резен моцарела и пак намажете с песто. После мушнете между две ленти на патладжана. Работете така до изчерпване на количествата. Ако ви остане от пестото, намажете го върху патладжаните. Отгоре покапете останалия зехтин и поръсете с още малко сол.
6. Пъхнете тавичката в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ