Пълнена гъска с черен ориз и ябълки
Печена гъска с плънка от императорски ориз, ябълки и ядки.
Необходими продукти:
- 1 гъска (около 5-6 кг)
- 250 г императорски ориз
- 2-3 зелени ябълки
- 1 глава лук
- 70-80 г лешници
- 2 с.л. чубрица или мащерка
- китка свеж магданоз
- сол и пипер на вкус
- карантията на гъската (сърце, воденичка, черен и бял дроб)
- 1 л вода
- 1 и 1/2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Птицата почистете добре и обтрийте вътрешно и външно със сол и пипер.
2. Кипнете ориза и варете до готовност. След това отцедете от водата, ако е останала такава.
3. Ябълките нарежете на кубчета, а ядките запечете на 200 градуса за 8-10 минути. След това нарежете. Магданоза (само листенцата) и лука - наситнете.
4. Смесете ориза с ябълките, ядките, лука, магданоза, чубрицата. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте добре и с получената плънка напълнете гъската. Зашийте корема и сложете с гърдите надолу в тава.
5. Печете за 1:30 часа на 170 градуса. След това обърнете и печете на същата температура още 40-тина минути.
6. Карантията на птицата залейте с 1 литър вода и варете в тенджера докато бульонът се редуцира на около 400 мл.
7. Прецедете бульона и овкусете със сол и пипер.
8. Отцедете половината от мазнината от печенето на гъската в касерола. Подгрейте и добавете брашното. Бъркайте докато се разтвори и стане гладка смес. След това постепенно наливайте бульона докато се получи сос без бучки.
9. Поднесете месото на гъската със сос за покапване и гарнитура от плънката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ