Пълнена гъска с гарнитура от батати
Печена гъска с ябълки и гарнитура от сладки картофи.
Необходими продукти:
- 1 гъска
- 50 г масло
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. мед
- 1/2 ч.л. сол
- 4 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 6 ябълки
- 1 ч.л. кафява захар
- 100 мл бренди
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 2 щипки карамфил (млян)
- 2 с.м. корен джинджифил
- 2 батата
- зехтин
- сол
Начин на приготвяне:
1. Маслото на стайна температура разбъркайте на крем и добавете в него меда, намачкания чесън, кимиона, солта, пипера и канелата. Разбъркайте добре и с тази паста намажете гъската, като се опитате да вкарате от сместа и под кожата.
2. Оставете птицата настрана да почива с овкусителите си и през това време направете ябълковата плънка. Ябълките се режат на кубчета, а лука се наситнява. Лука се запържва в олиото, добавят се ябълките и кафявата захар и се готвят до омекване. Налива се брендито и се готви докато се изпари. Овкусява се с рендосания джиднжифил и карамфила и се маха от огъня. С тази плънка се пълни птицата и се зашива или захваща с клечки (шишове).
3. Картофите се нарязват на парчета и се овкусяват със сол и зехтин. Птицата влиза във фурната с гърдите надолу и се пече на 180 градуса за 1-1:30 часа в зависимост от големината. Бататите се добавят в тавата, като идеята е да попият част от отделилия се сос.
4. Готовата гъска се серивра със сладките картофи и част от плънката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ