Печена пълнена гъска с ориз и зеленчуци
Гъска на фурна с подробица от карантия, лук, моркови и ориз.
Необходими продукти:
- 1 гъска (около 5 кг)
- 500 грама ориз
- карантия от гъската - черен дроб, воденичка, сърце и др. по желание (можете да си купите просто пакет с готова карантия по ваш вкус)
- 2 моркова
- 2 глави лук
- сол, пипер и подправки на вкус
- 6 с.л. мазнина за пържене
- 1 ч.ч. вода
- 50 грама масло по желание
- чери домати и зеленчуци по желание за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Измийте гъската и я подсушете. След това обтрийте хубаво отвътре и отвън със сол, черен пипер и подправки на вкус.
2. Нарежете лука, морковите и карантията на малки кубчета.
3. Запържете лука в загрятата мазнина до покафеняване, прибавете ориза, вътрешностите, водата и морковите, сложете подправки на вкус и оставете да покъкри докато изпие течността.
4. Когато подробицата се охлади, поставете гъската в тава за печене, напълнете корема й с оризовата смес и зашийте. Завържете караката един за друг в долния им край.
5. Сложете гъската да се пече в педварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 2,5 часа. Можете да сипете малко (около100 мл) вода на дъното на тавата, както и периодично да мажете кожата на птицата с разтопено масло.
6. Поднесете ястието топло с гарнитура от чери домати или друг вид пресни зеленчуци по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ