Гъши дроб с желе от порто
Брюле с гъбши дроб, препечен хляб и плодово желе с вино.
Бон Апети
Излъчен на 09.02.2018
Луксозно предястие в модерен стил с гъши дроб, плодово сладко, желирано вино и препечен хляб готвят Лора и Стоян, за да дадат предложение с какво да плените любимия човек или да спечелите симпатийте на харесвана половинка. Рецептата е идеално винено мезе и излъчва изтънченост. А всъщност се приготвя много лесно. Просто има нужда от бая време охлаждане и стягане, през което можете да наготвите и останалата част от менюто, плюс да се изкъпете и подредите трапезата.
Започваме с направата на брюле от гъши дроб, което по своята същност представлява обикновено брюле. Сметана и мляко се подгряват заедно, овкусяват се със сол и бял пипер и към тях се добавя гъшия дроб. Кипва се и се оставя да се охлади. След това се пюрира с пасатор, добавя се яйчен жълтък и коняк и се пресипва във формички за брюле. Пече се на умерена фурна за 10-15 минути. Охлажда се и се прибира в хладилника за 4 часа.
В касерола се подгрява вино порто, в което се разтваря кафява захар и се добавя сладко от боровинки. Набъбва се желатин и се добавя в леко охладената винена смес. Пресипва се в купички и се прибира в хладилника при брюлето. А когато и двете са се стегнали, остава да запечем малко хляб и да сервираме в компанията на качествено вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ