Пурички с крем кафе
Сладки с портокалови кори, ванилия и кафе.
Необходими продукти:
За бисквитките:
- 4 с.л. неосолено масло, на стайна температура
- 2/3 ч.ч. захар
- 2 големи белтъка, на стайна температура
- 1/2 ч.ч. универсално брашно
- 1/2 ч.л. фино настъргана портокалова кора
- 3/4 ч.л. чист екстракт от ванилия
- щипка сол
За крема:
- 1 ч.ч. маскарпоне
- 1 ч.ч. пълномаслена сметана
- 1 с.л. силно сварено кафе
- 1 ч.л. разтворимо еспресо, фино счукано
- пудра захар, за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190°С. Постелете 2 тавички за печене с пергаментова хартия. Очертайте с молив кръгове (колкото се може по-тъмни) с диаметър 10 см и обърнете хартията.
2. В средна купа, разбийте с електрически миксер маслото с 1/3 ч.ч. от захарта до пухкав крем. Добавете белтъците и разбийте до смесване. Добавете брашното, портокаловата кора, 1/4 ч.л. от ванилията и солта и разбийте до гладкост.
3. Разпределете с шпатула равномерно 1 с.л. от течното тесто върху всеки очертан кръг на тънък слой.
4. Печете всяка тавичка с бисквитки 8 - 9 мин. или докато станат леко златисти на цвят и покафенеят по крайщата, но внимавайте да не изгорят.
5. Веднага навийте всяка бисквитка на руло около гърлото на тънка стъклена бутилка (или друг предмет с форма на тръба) с широчина 2,5 см и оставете да се охлади. Внимателно извадете готовата пуричка и я прехвърлете върху решетка. Трябва да се получат общо 18 пурички.
6. В средна купа разбийте с миксер маскарпонето на умерена скорост със сметаната, екстракта от кафе и останалите 1/3 ч.ч. захар и 1/2 ч.л. ванилия до образуването на твърди връхчета.
7. Напълнете готварски пош с приставка с форма на звездичка и широчина 1,3 см (или найлоново пликче с отрязано ъгълче) с кафения крем. Внимателно напълнете пуричките и от двете страни, като завършите с малко цветче от крема накрая.
8. Прехвърлете напълнените пурички в чиния и ги поръсете с пудра захар. Поднесете.
Бисквитките могат да се съхраняват в херметически затворен съд на стайна температура до 3 дни. (Можете да приготвите пуричките предварително и след това да ги напълните с крем.)
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ