Кейк с кафе
Кейк с капучино и шоколадов чипс.
Необходими продукти:
- 450 г неосолено масло
- 450 г и 340 г полу-сладък шоколадов чипс
- 170 г горчив шоколад
- 6 големи яйца
- 3 с.л. гранули разтворимо кафе
- 2 с.л. чист екстракт от ванилия
- 2 1/4 ч.ч. захар
- 1 1/4 ч.ч. универсално брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 3 ч.ч. нарязани орехи
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС.
2. Намаслете и поръсете с брашно тавичка с размери 30,5 x 46 x 2,5 см.
3. Разтопете маслото заедно с 450 г от шоколадовия чипс и горчивия шоколад в средна купа на водна баня. Оставете да се поохлади. В голяма купа разбъркайте (но не разбивайте) яйцата, кафето, ванилията и захарта. Прибавете шоколадовата смес и оставете всичко да се охлади до стайна температура.
4. В средна купа, пресейте 1 ч брашно, бакпулвера и солта. Добавете ги при охладената шоколадова смес. Сложете орехите и 340 г шоколадов чипс в средна купа с 1/4 ч брашно, след това ги добавете при шоколадовото тесто. Изсипете всичко в приготвената тавичка.
5. Печете 20 мин., след това разклатете хубаво тавичката във фурната, така че да излезе въздухът, който е между стените на съда и кекса. Печете още около 15 мин., докато пъхната в средата клечка за зъби излиза чиста. Внимавайте да не го изгорите. Извадете от фурната, охладете напълно и оставете в хладилника. Нарежете кекса на 20 големи квадрата и поднесете.
*Ако набрашните чипса и орехите, те няма да потънат на дъното, когато ги сложите в тестото. Важно е да оставите течното тесто да се охлади хубаво преди да сложите шоколадовия чипс, за да не се разтопи. Можете да изпечете кекса до седмица преди поднасяне, като го съхранявате увит в найлоново фолио в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ