Постни печени картофи със зеленчуци
Постно зеленчуково ястие с картофи, тиквички, домати и патладжани, овкусени с доматено пюре.
Необходими продукти:
- 2-3 червени сладки чушки (около 250 г общо)
- 4-5 червени твърди домата (около 600 г общо)
- 600 г тиквички
- 2 глави червен лук
- 1-2 патладжана (350 г общо)
- 300 г картофи
- 4 с.л. зехтин
- 2 големи глави (не скилидки) чесън + 1 с.л. зехтин
За соса:
- 300 мл смлени домати от консерва
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. сол
- пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Измийте много добре зеленчуците. Ще се готвят небелени.
2. Нарежете тиквичките и патладжаните на полумесеци с дебелина около 1,5 см. Доматите нарежете на големи парчета като за Шопска салата. Чушките почстете от семките и нарежете на едри правоъгълници. Главите лук обелете и нарежете на 6-тини. Прехвърляйте готовите зеленчуци в купа. Добавете обелените, измити и нарязани на хапки картофи. Залейте със зехтина и разбъркайте, за да полепне равномерно по зеленчуците. Прехвърлете ги в тава.
3. Главите чесън почистете само от най-външната люспа. Както са си цели, разрежете през средата на всяка глава напречно. След това ги забодете с разреза нагоре в зеленчуците. Покапете всяка глава с малко зехтин.
4. Печете за 30 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
5. През това време си направете доматения сос като отцедите гъстото съдържимо на консерва белени домати и го пасирате. Можете да използвате и директен доматен сос. Смесете със солта и черния пипер.
6. След като зеленчуците са прекарали половин час в печене, залейте с овкусения доматен сос и допечете за 10 минути.
7. След изваждане поръсете с наситнени пресни листа магданоз. Поднесете като диетично основно или гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ