Зеленчуци на фурна в стил рататуй
Постни печени зеленчуци в доматено пюре с чесън и билки.
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
- 2 патладжана
- 3 домата
- 1 малка опаковка доматена салца или кетчуп (около 120 мл)
- 1/2 глава лук
- 3 скилидки чесън
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин
- по желание - босилек, риган, сминдух
Начин на приготвяне:
1. Измийте всички зеленчуци.
2. Патладжаните нарежете на колелца с дебелина около 0,5 см. и осолете. Оставете настрана да си пуснат горчивината. След това отмийте под течаща вода и сложете върху кърпа, за да се подсушат.
3. Тиквичката и домата нарежете на същите по дебелина колелца. По традиция при рататуя зеленчуците не се белят. Но ако много искате - махнете горната им ципа.
4. Разбъркайте доматения сос с намачкания на пста или минат през преса чесън. Добавете наситнения лук и сол и пипер на вкус. Подправките, които са изброени в продуктите по желание, не се слагат в оригиналната рецепта, но и с тях става много вкусно. Аз предпочитам добавка от пресен босилек, но след като се изпече ястието. Можете да сложите сух риган или сминдух директно в доматеното пюре.
5. Излейте пюрето на дъното на малка четириъгълна тава. Осолете зеленчуците и започнете да редите кръгчетата едно до друго, като ги редувате. Най-отгоре покапете със зехтин.
6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
Забележка: Това ястие не е традиционен рататуй, защото в него няма картофи. Направих го, тъй като ми трябваше зеленчукова гарнитура. Ако желаете обаче да сътворите истинската рецепта, добавете и 2-3 картофа на шайби, като ги направите една идея по-тънки от останалите зеленчуци и ги обтриете със зехтин още преди реденето. В този случай може да се наложи да печете зеленчуците една идея повече. Показател за готовия рататуй са готовите картофи - тях можете да проверите като боцнете с вилица.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ