Постен ориз с царевица на фурна
Печен ориз на фурна без животински продукти.
Тази рецепта ме спасява когато нямам никакво време, за да сготвя основно или гарнитура. Изисква около 10 минути в кухнята и около половин час за печене в зависимост от вида на ориза. Ястието е леко и профирно, а ако не държите на всяка цена да е постно, можете да го направите вместо с олио - с масло.
Необходими продукти:
- 200 г ориз
- 1 консерва царевица
- 3 кубчета бульон от вид по избор
- 3 ч.ч. вода
- черен пипер на вкус
- 60 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Изсипете ориза в голяма цедка или гевгир и го измийте под течаща вода. След това прехвърлете в тавичката за печене.
2. Стоплете водата и разтворете в нея бульончетата. Вместо тях можете да използвате и вегетина или всякакви подобни производни подправки.
3. Залейте ориза с бульона, изсипете мазнината и печете на 200 градуса за около 25 минути. Минете след 15-тата минута, за да видите дали не трябва да се долее още малко вода.
4. На 25-ата минута извадете ориза, изсипете консервата царевица с все соса в него, разбъркайте, заравнете отгоре, полейте с около 50 мл вода и върнете да се допече.
5. Готово е за сервиране! Поднесете като основно или гарнитура. Ако не постите, рендосайте масло докато ястието е още топло - колкото повече масло, толкова по-вкусно става. Не е нужно да разбърквате, за да не развалите фасона на блюдото. Маслото си попива надолу.
Да ви е вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ