Постен ориз с лапад и керевиз
Пролетен ориз със зеленища и орехово-чеснов сос.
Бон Апети
Излъчен на 02.04.2018
Лапад с ориз без животински продукти готвят Лора и Стоян за приветствие на пролетта. Ястието е леко и шарено, с много аромати, идващи от добавката на пресен лук и пресен чесън и екстравагантната нотка на листа целина, познати още под името керевиз. По желание можете да сервирате апетитното постно основно със сос от орехи, чесън и оцет, който да придаде още един странен нюанс.
Първо наситняваме пресен лук, пресен чесън и пресни моркови. Отделно нарязваме на ситно голямо количество лапад и стръкчета керевиз. След това сгорещяваме олио в тиган, изсипваме лука, чесъна и морковите, доливаме вода и задушаваме няколко минути. Добавяме измития ориз и керевиза, готвим 1-2 минути, добавяме и листата лапад и махаме от котлона. Овкусяваме със сол, червен и черен пипер. Разбъркваме, прехвърляме в тава, наливаме зеленчуков бульон и пускаме да се запече за 40-тина минути.
През това време по желание си правим ароматната паста за поднасяне като счукваме няколко скилидки чесън с орехи, листа магданоз и керевиз. Добавяме оцет и вода. Как точно се прави - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ