Постен кейк с канела, банан и сини боровинки
Кейк с плодова глазура.
Необходими продукти:
- 1 1/3 ч.ч. универсално брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода за хляб
- 3/4 ч.л. смляна канела (или повече - на вкус)
- 1/4 ч.л. сол
- 6 с.л. масло (на растителна основа), на стайна температура
- 1 ч.ч. гранулирана захар
- 2 средни банана (вместо яйца)
- 1 ч.л. чист ванилов екстракт
- 1/4 ч.л. чист бадемов екстракт
- 2/3 ч.ч. заквасена сметана на растителна основа
За топинга:
- 3/4 или 1 ч.ч. сини боровинки, измити и добре отцедени
- 3 с.л. гранулирана захар
- 1 с.л. универсално брашно
- 1/2 ч.л. смляна канела
Начин на приготвяне:
1. Сложете решетката на фурната на средна позиция и включете да се загрее на 180ºС. Намаслете и набрашнете дъното и стените на кръгла тавичка с размери 30 х 5 см, но ако не разполагате с такава, може да използвате и 20-сантиметрова (но стените трябва да са с височина поне 5 см). Изтръскайте излишното брашно.
2. В средна купа смесете брашното, бакпулвера, содата за хляб, канелата и солта. Разбийте докато всичко се смеси много добре.
3. В малка купа намачкайте бананите с вилица на пюре.
4. В голяма купа смесете маслото и захарта с електрически миксер на умерена скорост (или с вилица). Добавете половината бананова каша и разбийте до хомогенност. След това добавете ванилията и останалите банани. С гумена бъркалка прибавете маслената смес на три пъти, като редувате със заквасената сметана, при сухите съставки. Остържете стените на купата и разбъркайте отново.
5. Разпределете тестото равномерно в приготвената тавичка и печете 10 мин.
Докато се пече, пригответе топинга:
1. В малка купа смесете боровинките, захарта, канелата и брашното. Смесете с вилица, като намачквате боровинките.
2. След като кейкът се изпече за 10 мин., го поръсете развномерно с топинга и върнете във фурната за още около 30 мин. Пъхната в средата клечка за зъби трябва да излиза чиста, а ръбчетата на кейка да са леко покафенели.
3. Прехвърлете го върху решетка, за да се охлади около 10 мин. Прокарайте нож по стените на тавичката и покрийте с голяма чиния, върху която да обърнете кейка. След като махнете тавичката, обърнете сладкиша отново, така че топингът с боровинките да е отгоре.
4. Поднесете топло или на стайна температура.
5. Можете да съхраните готовия, охладен кейк, увит в найлоново фолио и на стайна температура за до 5 дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ